#1 2013-11-22 09:03:52

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Instalace Moodle

Dobrý den,

mám problém s instalací Moodle 1.6 na server. Nedokáži vytvořit datový adresář. Nejdříve jsem se snažila o instalaci na doméně 3.řádu (berner.mablog.eu), ale v diskuzi zde jsem se dozvěděla, že na doméně 3.řádu nelze datový adresář na stejné úrovni jako adresář web vytvořit. Tak jsem si zakoupila doménu 2.řádu (b-learning.cz) a nový webhosting plus, ale adresář mi to opět nedovolí vytvořit.

Vždy skončím u této hlášky: "Moodle potřebuje prostor, kam si bude ukládat nahrané soubory a další údaje. K tomuto adresáři musí mít proces webového serveru právo ke čtení i k zápisu (webový server bývá většinou spouštěn pod uživatelem "www-data" nebo "apache"). Tento adresář ale zároveň nesmí být dostupný přímo přes webové rozhraní. Instalační skript se pokusí tento adresář vytvořit, pokud nebude existovat."
a potom: "Do nadřazeného adresáře (/home/users/chalumag/b-learning.cz) nelze zapisovat. Datový adresář (/home/users/chalumag/b-learning.cz/moodledata) nemůže být tímto průvodcem instalací vytvořen."
Také ručně přes FTP není možné adresář vytvořit a bez toho mě instalace nepustí dál.

Dokonce jsem zkoušela při instalaci na b-leatning.cz vytvořit tento datový adresář na berner.mablog.eu, ale hlásí mi to stále tu samou chybu.

Prosím, můžete mi s tím poradit? Už jsem z toho zoufalá, moc této problematice nerozumím.
Díky.

Offline

#2 2013-11-22 14:53:53

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Instalace Moodle

Jako datový adresář uveďte /home/users/uživatel/.tmp. Potom to bude fungovat. Ve vašem případě bude cesta vypadat takto: /home/users/chalumag/.tmp.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#3 2013-11-22 22:12:21

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Re: Instalace Moodle

Díky za pomoc.

Bohužel mám nový problém. Stránka mi hlásí:
"Diskový prostor pro ukládání session je zaplněn. Momentálně se nelze přihlásit. Prosím, uvědomte správce."

Podle manuálu Moodle jde pravděpodobně o špatně nastavený limit PHP nebo limit databázového uživatele. Budu vděčná za radu co s tím. Díky.

Upravil chalumag (2013-11-26 23:23:21)

Offline

#4 2013-11-27 23:49:39

JF
Endora rádce
Místo: ....nice u Plzně
Registrován: 2010-06-22
Příspěvky: 11,908

Re: Instalace Moodle

Pravdepodobne to bude tým že adresár .tmp má obmedzenú kapacitu. Keďže moodle zrejme požaduje väčší priestor, odporúčam datový adresár smerovať do zložky web inej domény 3 rádu v tom samom konte.


Ján Fačkovec - Endora.cz by Webglobe
Email, Web, Webadmin, Webmail, Nápověda, Ceník

Offline

#5 2013-11-28 00:10:58

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Re: Instalace Moodle

To už jsem zkoušela a moodle odmítá vytvořit datový adresář pod složkou web, i když je umístěna na jiné doméně.
I kdybych to chtěla znova zkusit, tak nyní nejsem schopná pustit instalaci znova spustit. Mám vše z domény smazat a začít znova?

Na diskuzním fóru moodle doporučovali řešit tento problém příkazem disk free popř. příkazem fsutil, ale to se nejednalo o hosting. http://moodle.cz/mod/forum/discuss.php?d=3784 Nedalo by se použít?

Offline

#6 2013-11-28 00:48:08

JF
Endora rádce
Místo: ....nice u Plzně
Registrován: 2010-06-22
Příspěvky: 11,908

Re: Instalace Moodle

Moodle som jedného času inštaloval a viem že je možné dátový adresár nasmerovať do inej domény, tj príklad: Vytvorím si doménu: barevnakyticka.jecool.net a zároveň doménu barevnakytickadata.jecool.net - nakopírujem inštalačné súbory do zložky na FTP barevnakyticka.jecool.net/web/ pustím inštaláciu a dátový adresár nasmerujem do zložky FTP barevnakytickadata.jecool.net/web/ a inštalácia sa mi korektne dokončila. Tu je samozrejme nutné si strážiť aktivitu na doméne barevnakytickadata.jecool.net aby ju systém nezmazal pre neaktivitu, tým by prestala fungovať stránka barevnakyticka.jecool.net


Ján Fačkovec - Endora.cz by Webglobe
Email, Web, Webadmin, Webmail, Nápověda, Ceník

Offline

#7 2013-11-28 22:31:52

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Re: Instalace Moodle

Tak jsem smazala kompletní data instalace moodlu z domény b-learning.cz a nakopírovala tam čistá instalační data. Datový adresář jsem úspěšně přesměrovala na svou druhou doménu berner.mablog.eu, poté zadala jméno, uživatele a heslo databáze, což mě posunula o stánku dál, ale poté opět vyskočila hláška "Diskový prostor pro ukládání session je zaplněn. Momentálně se nelze přihlásit. Prosím, uvědomte správce." a tím jsem opět skončila. Přitom jsou všechny adresáře sessions na obou doménách prázdné.

14 dní pokusů, 2 domény, 2 hostinky a stále nemám funkční web. Začínám být zoufalá. Je tady na Endoře vůbec nějaký uživatel, kterému na vašem hostinku běží moodle?

Offline

#8 2013-11-28 22:43:21

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Instalace Moodle

Ano, teď jsem vyzkoušel na testovací doméně nainstalovat moodle a vše proběhlo bez problému. Instalace byla dokončena za cca 5 minut bez jediné chyby.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#9 2013-11-28 23:16:10

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Re: Instalace Moodle

Tak kde dělám chybu? Jakou verzi moodlu jste zkoušel? Já zkoušela verzi 2.6 a 2.5.3. z oficiální stránky moodlu.

Offline

#10 2013-11-28 23:21:29

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Instalace Moodle

Možná je problém v tom, že druhou doménu máte na jiném uživatelském účtu. Tedy jiné přihlašovací údaje.
Proč si doménu nevytvoříte tam, kde máte tu na kterou instalujete systém?


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#11 2013-11-28 23:36:34

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Re: Instalace Moodle

Pokud vím, tak mám obě domény na stejném uživatelském účtu. Když se přihlásím do Endory, tak vidím obě domény na jednom účtu. Nebo to nechápu dobře?

Původně jsem chtěla provozovat moodle jen na jedné doméně. Dvě domény mám proto, že na první doméně 3. řádu se instalace nepovedla, tak jsem si v naději, že na doméně 2. řádu nebudou s instalací problémy, registrovala další doménu a tu potom přesměrovala na Endoru k uživatelskému účtu té první.

Mám si tedy vytvořit třetí doménu?

Offline

#12 2013-11-29 15:03:08

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Instalace Moodle

Konkrétně jsem vyzkoušel verzi 2.5.3. Otestoval jsem Moodle nainstalovat přímo na Vaší doméně a vše proběhlo bez problému. Instalaci jsem provedl zde http://www.b-learning.cz/test. Jméno při instalaci jsem nastavil na admin a heslo na testucet@TESTENDORA12, to si můžete změnit.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#13 2013-12-08 16:08:37

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Re: Instalace Moodle

Skvělé, moc děkuji, jsem ráda, že to funguje :-)

Jen bych ještě potřebovala dvě odpovědi:
1) Datový adresář je nyní v souboru tmp na doméně www.b-learning.cz nebo někde na doméně berner.mablog.eu?
2) Nebudu se už pokoušet o další instalaci a použiji tu vaši na www.b-learning.cz/test, ale potřebovala bych, aby fungovala přímo na www.b-learning.cz. Poradíte, jak to mám přesměrovat?

Díky moc!

Offline

#14 2013-12-08 19:35:18

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Instalace Moodle

Stačí si vše přesunout do hlavního adresáře web a případně si upravit adresy. Dočasný adresář je nastaven přímo na doménu http://www.b-learning.cz/. Pokud chcete, tak Vám mohu nainstalovat Moodle v hlavním adresáři web.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#15 2013-12-08 21:12:43

chalumag
Endora uživatel
Registrován: 2013-11-12
Příspěvky: 9

Re: Instalace Moodle

To by bylo skvělé, kdyby jste mi Moodle v hlavním adresáři web nainstaloval.

Offline

#16 2013-12-08 21:23:12

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Instalace Moodle

Moodle jsem Vám nainstaloval. Na mail jsem poslal údaje.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#17 2013-12-08 21:34:03

Lkopo
Podpora
Registrován: 2010-02-12
Příspěvky: 1,916
Web

Re: Instalace Moodle

Tie údaje ste mohli radšej poslať inak ako takto verejne.


Portfólio
E-mail: eduard(at)karpiel.sk

Offline

#18 2013-12-08 22:00:25

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Instalace Moodle

Lkopo: Uživatelka si potom může údaje změnit. Ale dobře, změnil jsem je a poslal uživatelce na mail.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#19 2013-12-08 22:40:32

michaln
Endora uživatel
Registrován: 2011-10-06
Příspěvky: 37

Re: Instalace Moodle

zdravím

mam taky problém s moodle, píše mě to

Reklamu na tomto hostingu zajišťuje Business Factory - internetová reklama a pokročilý internetový marketing.
Moodle requires at least 70MB of PHP memory.
Please contact server administrator to fix PHP.ini memory settings.

co s tím?

Offline

#20 2013-12-08 23:15:14

Destroyer
Endora rádce
Registrován: 2009-11-01
Příspěvky: 2,097
Web

Re: Instalace Moodle

mozna staci zmenit radek install.php

if (PHP_INT_SIZE > 4) {
    // most probably 64bit PHP - we need a lot more memory
    $minrequiredmemory = '70M';
} else {
    // 32bit PHP
    $minrequiredmemory = '40M';
}

z     $minrequiredmemory = '70M';
na     $minrequiredmemory = '60M';

jestli to moodle zvladne to netusim, kazdopadne je dost zravy

popr. bude potreba koupit plus program kde je 256MB PHP limit

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK