Nejste přihlášeni
Stránky 1
Zdravím všechny,
pořídil jsem si VPSko kvůli nějakým prvkům, které mi hosting nenabídne a chtěl bych se zeptat jak nastavit server ,aby tam šlo mít víc subdomén nebo domén ?
mělo by to jít takto:
vytvoř si A záznam (DNS) pro subdoménu, který bude obsahovat IP adresu tvého VPS
na VPS (pokud budeš mít apache) si pohrej s funkcí, které se říká VIrtualHost ;-)
IT portál efacebook.cz, seo katalog webů
Vyzerá to asi takto kde máš web v zložke web a subdomény v zložke sub a logy v zložke logs.
<VirtualHost *>
ServerAdmin webmaster@domena.cz
DocumentRoot /var/www/domena.cz/web/
ServerName domena.cz
ServerAlias www.domena.cz
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.cz$
RewriteRule (.*) http://www.domena.cz$1 [QSA,L]
ErrorLog /var/www/domena.cz/logs/error_log
CustomLog /var/www/domena.cz/logs/access_log common
</VirtualHost>
<VirtualHost *>
ServerAdmin webmaster@domena.cz
VirtualDocumentRoot /var/www/domena.cz/sub/%-3/
ServerName domena.cz
ServerAlias *.domena.cz
ErrorLog /var/www/domena.cz/logs/error_log
CustomLog /var/www/domena.cz/logs/access_log common
</VirtualHost>
Uložíš to do súboru v /etc/apache2/sites-available samozrejme po vytvorení ho musíš deklarovať príkazom do konzoly a2ensite domena.cz - pokiaľ sa súbor volá domena.cz a následne reštartnúť apache /etc/init.d/apache2 restart - toto je najlepšie riešenie využívané i u webhostingovej spoločnosti WebSupport.sk
jen doplním, že příkazy od JF fungují v systémech typu Debian, Ubuntu >> tzn. u SuSe, RedHat můžou být odlišné...
Mám debian a udělal jsem to tak, jak jste to tu napsali a když tam směřují DNS záznamy tak všem se ukáže stejná stránka ... :?
EDIT : Možná jsem to blbě napsal jde mi o to, že na tom serveru budu mít třeba 6 domén a ještě pár subdomén z jiné domeny.
EDIT : Možná jsem to blbě napsal jde mi o to, že na tom serveru budu mít třeba 6 domén a ještě pár subdomén z jiné domeny.
je jedno kolik tam toho bude (pokud nemyslím na výkon serveru), stačí, aby sis navrhl adresářovou strukturu, tu dodržoval a bude to fungovat... např. možný tvar struktur: /home/www/nazev-domeny/public/nazev-subdomeny/
Trochu ti pomůže instalace balíku Webmin na to VPSko, ale stejně si ten virtualhost budeš muset upravit ručně...
dejme tomu že budu chtít /var/www/domena.cz/web a každá šložka by byla zároven i subka jenže stejně jsem to furt nějak nepochopil a jak mám nazvat ten soubor ? s tím textem ? a musím vytvářet pro každou doménu soubor zvlášt ?
dejme tomu že budu chtít /var/www/domena.cz/web a každá šložka by byla zároven i subka jenže stejně jsem to furt nějak nepochopil a jak mám nazvat ten soubor ? s tím textem ? a musím vytvářet pro každou doménu soubor zvlášt ?
1.pro vytvoření souborů zkus použít ten Webmin, aspoň pro začátek
2. ano, pro každou doménu jiný soubor, je to pak přehlednější...
Vyzerá to asi takto kde máš web v zložke web a subdomény v zložke sub a logy v zložke logs.
<VirtualHost *> ServerAdmin webmaster@domena.cz DocumentRoot /var/www/domena.cz/web/ ServerName domena.cz ServerAlias www.domena.cz RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.cz$ RewriteRule (.*) http://www.domena.cz$1 [QSA,L] ErrorLog /var/www/domena.cz/logs/error_log CustomLog /var/www/domena.cz/logs/access_log common </VirtualHost> <VirtualHost *> ServerAdmin webmaster@domena.cz VirtualDocumentRoot /var/www/domena.cz/sub/%-3/ ServerName domena.cz ServerAlias *.domena.cz ErrorLog /var/www/domena.cz/logs/error_log CustomLog /var/www/domena.cz/logs/access_log common </VirtualHost>
Uložíš to do súboru v /etc/apache2/sites-available samozrejme po vytvorení ho musíš deklarovať príkazom do konzoly a2ensite domena.cz - pokiaľ sa súbor volá domena.cz a následne reštartnúť apache /etc/init.d/apache2 restart - toto je najlepšie riešenie využívané i u webhostingovej spoločnosti WebSupport.sk
Tohle mi právě strašně pomohlo, díky moc 8-)
Stránky 1