#1 2013-05-12 15:30:22

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

S počítačema umím hodně dobře, ale aktualizaci drupalu jsem nepochopila, a to jsem si ten návod četla několikrát. Jedno jsem pochopila, v počítači by měl být program wget nebo curl, ale já ani jeden v počítači nemám, tak jsem šla na slunecnici tam napsala wget a naslo mi to dPilot. to jsem otevrela zadala tam tu adresu co je v návodu. Ale nějaký extrakce drupal to mám jako napsat kam do adresáře? Tím je myšlen adresní řádek? V adresním řádku když dám pak přejít tak se mi zobrazí chyba 404. Měla jsem i na jiných doménach weby a tam měly tři návody pro pokročilé když jsi tomu nerozuměl mohl si přejít na začátečník nebo pro blbé a i vtom pro pokročilé to bylo podrobné. Tohle je opravdu nesmysl kam to mam napsat nechápu. Asi to vypadá, že jsem úplně blbá, ale já s počítači umím opravdu hodně dobře a s takovými debilními aktualizacemi jsem se za celý svůj život nikdy nesetkala. Proč třeba nejdou nastavit automatické aktualizace?

Offline

#2 2013-05-12 15:39:54

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

Nevím, kde jste aktualizaci Drupalu četla, ale z tohoto popisu to já osobně chápu:

Ručně
Nejméně pohodlný způsob je stáhnout novou verzi modulu nebo jádra z Drupal.org ve formě ZIP nebo GZIP archivu a přepsat staré soubory novými ručně (pomocí správce souborů). Pokud aktualizujete modul, stačí jen přepsat jeho adresář (např. sites/all/modu­les/nazev_modu­lu). Pokud aktualizujete jádro Drupalu, přepište všechny soubory a adresáře, kromě sites (konfigurace, přidané moduly a témata, přílohy, …) a .htaccess (konfigurace webserveru, často upravená pro konkrétní hosting).
Po každé ruční aktualizaci otevřete skript update.php a zkontrolujte, jestli není potřeba spustit nějaké aktualizační skritpy. Při aktualizaci pomocí Drush nebo GIU se toto provede automaticky.

Nezapomeňte před aktualizací zálohovat nejen soubory, ale i obsah databáze. Pokud použijete Drush, tak ten zálohu uloži automaticky.

doporučuje se SMAZAT všechny původní soubory, které se mají nahrazovat (ať už jde o soubory modulu, tématu nebo jádra – samozřejmě ne adresář sites) a pak teprve nahrávat ty nové
pokud totiž dáte přepsat staré novými, může se Vám přihodit, že nějaký soubor v nové verzi modulu, jádra či tématu už neexistuje, takže Vám tam zůstane soubor ze staré verze, což vzhledem ke způsobu, jak se implementují „háčky“ může být problém…
při aktualizaci jádra: soubor .htaccess sice nemažete, ale musíte si ohlídat, zda se v něm v dané aktualizaci nedělaly nějaké změny (pokud ano, pak musíte tyto změny udělat ve svém .htaccess)

Pokud Vám Drupal nevyhovuje, přejděte na jiný, Vám vyhovující CMS.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#3 2013-05-12 16:00:58

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

četla jsem tento návod: http://drupal.org/documentation/install/download

Ani Váš návod nechápu já tam totiž složku .htaccess nemám, v počítači to stažené mám.

Offline

#4 2013-05-12 16:04:40

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

.htaccess není složka, ale soubor. Pokud není, nic se neděje.

Co vlastně chcete udělat? Čemu konkrétně nerozumíte.
Já s počítači tak moc dobře neumím, ale pokusím se Vám pomoci.

EDIT:
Doména?


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#5 2013-05-12 16:09:36

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

-chce to po mně aktualizaci drupalu z 7.15 na 7.22 tak jsem si to stahla. Soubor .htaccess tam mám ale nemám program na jeho otevření což je podle webu poznámkový blok. Drupal mi vyhovuje nejvíc, jen teď ta akualizace je pro mě velkým problémem.

Offline

#6 2013-05-12 16:13:13

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

Soubor .htaccess je textový soubor, který obsahuje příkazy pro Apache a ovlivňuje chování domény - jednoduše a ve zkratce řečeno.

Obecně pro úpravy souborů umístěných na webu nedoporučuji používat NotePad (poznámkový blok). Doporučuji programy jako je PSPad, NotePad++, ... určené pro práci s php, html, js, atd. soubory.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#7 2013-05-12 16:51:36

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

jak to mám tedy aktualizovat?

Offline

#8 2013-05-12 16:55:30

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Aktualizace

Vše ohledně aktualizace Drupalu naleznete přímo na stránkách http://www.drupal.cz/jak-spravne-instaloval-aktualizace

Návod je dle mého názoru srozumitelný. Pokud Vám není některý z uvedených kroků jasný a nebo jste se někde zastavila, tak to sem napište a my Vám poradíme.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#9 2013-05-12 17:04:49

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

sedmicka7a napsal:

jak to mám tedy aktualizovat?

Již jsem Vám návod citoval v tomto příspěvku.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#10 2013-05-12 17:57:35

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

mám nainstalovaný drush co dál?

Offline

#11 2013-05-12 18:02:59

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

Nejprve by to chtělo vyřešit chyby na Vaší doméně.

Osobně bych volil ruční aktualizaci a přepsal soubory z instalačního balíku podle popisu.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#12 2013-05-12 18:20:39

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

jakého popisu? :shock:

Offline

#13 2013-05-12 18:29:19

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

Jednou jsem Vám zmíněný popis uvedl, citace ze stránek české podpory tohoto CMS, podruhé jsem Vám jej znovu odkazoval, a nyní potřetí Vám jej odkáži ještě jednou.

[size=150:388c1l4h]POPIS RUČNÍ AKTUALIZACE.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#14 2013-05-12 19:37:00

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

vždyť jsem Vám psala, že toto nemůžu uděla,t protože žádné staré soubory nemám, nikdy jsem neaktualizovala a po několikátý se ptám do jakého adresáře? Vím, že tu ten návod je. Asi už Vás otravuju a proto se Vám omlouvám.

Offline

#15 2013-05-12 19:41:13

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

Doména?

Co chcete opravdu provést?
Chcete nainstalovat čistou instalaci nejnovější verze Drupal, nebo aktualizovat stávající instalaci na doméně?

IMHO, když nemáte žádné staré soubory, tak pak máte nejnovější verzi, ne?
Nerozumím otázce "Do jakého adresáře?"

sedmicka7a napsal:

... Asi už Vás otravuju a proto se Vám omlouvám.

Neotravujete, jen mi není zcela jasné z Vašich dotazů co chcete vlastně opravdu provést. Stále hovoříte o aktualizaci, t,j, v podstatě přepsání stávajících souborů novými a případně update databáze. Postup jsem Vám uvedl a nyní tvrdíte, že žádné soubory nemáte?
Opravdu tomu nerozumím.

Zkuste po položení dotazu také chvíli sledovat Váš příspěvek, možná by se rychleji vyřešil Váš problém.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#16 2013-05-12 20:24:23

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

ano v počítači jí mám, ale když jsem na drupalu a něco upravuji tak mi t píše, že mám k dispozici aktualizace když se podívám jaké tak je tam: Drupal 7.22, takže nevím jak to udělat aby ta aktualizace byla hotová.

Proč pořád píšete Doména?

Offline

#17 2013-05-12 20:28:24

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

Proč doména? Protože se zde řeší problémy na webech Endora, nikoliv problémy na uživatelově PC.

Důvod je jednoduchý, nikdo neví jaké nastavení má uživatel, jaké verze systémů používá, ... těžko radit...
Radu jak přepsat staré soubory získáte na webu české podpory CMS Drupal v sekci FAQ. Jedná se o prosté kopírování souborů... vše je popsáno.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#18 2013-05-12 23:34:46

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

vzdyt tohle je problem s webem endora nevím jak to stazene propojit s webem aby už tam ta aktualizace byla nainstalovaná aby jí to po mně pořád nechtělo.

Offline

#19 2013-05-12 23:51:31

Trade
Endora rádce
Místo: Česká republika
Registrován: 2013-01-22
Příspěvky: 3,596
Web

Re: Aktualizace

Soubory musite nahrat pres FTP na web.


Kontaktujte nás | FAQ
Email: fk@endora.cz

Offline

#20 2013-05-13 09:44:16

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

sedmicka7a napsal:

vzdyt tohle je problem s webem endora nevím jak to stazene propojit s webem ...

Opět se budu opakovat:

kksmirice napsal:

Nejprve by to chtělo vyřešit chyby na Vaší doméně. ...

Pokud chcete aktualizovat web, musíte mít nejprve jistotu jeho současné funkčnosti.
Pak proveďte jeho funkční zálohu včetně databáze a postupujte podle doporučení ze stránek české podpory Drupal. T.j. překopírování obsahu aktualizačního balíčku na FTP (podle doporučení i výmaz některých souborů či adresářů a jejich nové nahrání), prostudování pokynů pro update (pro případné spuštění oprav databáze).

Jsou to všechno konkrétní a srozumitelné kroky.


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#21 2013-05-13 17:47:10

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

píše mi to, že soubor je moc velký neutral

Offline

#22 2013-05-13 17:50:55

JF
Endora rádce
Místo: Plzeň
Registrován: 2010-06-22
Příspěvky: 9,848
Web

Re: Aktualizace

Použite bežného FTP klienta a nie webftp, pred odosielaním na server si archív rozbalte.


Ján Fačkovec - Helpdesk Endora.cz
- Email: jan.fackovec(zavináč)endora.cz
- Web: www.endora.cz
Zlepšite si stránku českým validátorom!

Offline

#23 2013-05-13 17:56:16

kksmirice
Endora rádce
Místo: Vrchovnice
Registrován: 2011-11-20
Příspěvky: 6,023
Web

Re: Aktualizace

Vy se snažíte na FTP nahrát pomocí WebFTP celý instalční balíček, že?
Rozbalte si jej na svém PC do složky, pomocí klienta (TCMD, FileZilla, ...) si porovnejte jednotlivé soubory na FTP a PC a postupujte podle již 3x zmiňovaného návodu.

FAQ Drupal.cz napsal:

Pokud aktualizujete jádro Drupalu, přepište všechny soubory a adresáře, kromě sites (konfigurace, přidané moduly a témata, přílohy, …) a .htaccess (konfigurace webserveru, často upravená pro konkrétní hosting).

Po každé ruční aktualizaci otevřete skript update.php a zkontrolujte, jestli není potřeba spustit nějaké aktualizační skritpy.

doporučuje se SMAZAT všechny původní soubory, které se mají nahrazovat (ať už jde o soubory modulu, tématu nebo jádra – samozřejmě ne adresář sites) a pak teprve nahrávat ty nové

při aktualizaci jádra: soubor .htaccess sice nemažete, ale musíte si ohlídat, zda se v něm v dané aktualizaci nedělaly nějaké změny (pokud ano, pak musíte tyto změny udělat ve svém .htaccess)


1. Murphyho zákon:
Na počátku nebylo nic. I to se pokazilo!

stránky: CMS test
kontakt - instalace systémů, MySQL, FTP přístup, ...
Instalační balíky vybraných CSM

Problémy spojené s provozem služeb Endora, řešte na tomto fóru.

Offline

#24 2013-05-13 18:34:20

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

tak ted kdyz mám všechno u ftp klienta dobře a kliknu na ten soubor tak se mi zobrazí: encountered errors during transfer. Retrying transfer for: drupal-7.22.tar.gz

Offline

#25 2013-05-13 18:44:19

sedmicka7a
Člen
Registrován: 2013-05-12
Příspěvky: 17

Re: Aktualizace

tak konečně to napsalo, že je to zdařené na obojím na ftp klientovi i na webftp ale když přejdu na drupal tak se mi tam zobrazí dostupné aktualizace když na to kliknu je tam pořád drupal 7.22

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK